hoe noemen de belgen de noord franse stad lille

De stad Lille ligt in het noorden van Frankrijk, op de grens met België. Het is de hoofdstad van Frans-Vlaanderen en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 10e eeuw. De stad is door de eeuwen heen onder de heerschappij van verschillende landen geweest, waaronder Frankrijk, Spanje en Bourgondië. Vandaag de dag is Lille een bloeiende metropool met een sterke Vlaamse invloed die zichtbaar is in de cultuur en architectuur. De Belgen noemen Lille de ‘Noord-Franse stad’.

Source: cdn.britannica.com

Hoe noemen wij Belgen de Noord Franse stad Lille ook?

De Belgen noemen de Noord-Franse stad Lille “Rijsel”.

Source: www.lillevoorbeginners.nl

Wat is de bijnaam van Lille?

De Noord-Franse stad Lille staat in het Nederlands bekend als Rijsel en heeft in Frankrijk de bijnaam “Hoofdstad van Vlaanderen”. Lille ligt aan de rivier de Deûle, vlakbij de Franse grens met België. Het is de hoofdstad van de regio Hauts-de-France, evenals de prefectuur van het departement Nord.

Source: upload.wikimedia.org

Waar komt de naam Lille vandaan?

Lille is een Franse stad in het noorden van het land, aan de rivier de Deûle. Het is de hoofdstad van zowel het departement Nord als de regio Hauts-de-France. De naam van de stad komt van het Latijnse insula of isla, dat later veranderde in het moderne Franse l’île, wat “het eiland” betekent. Dit verwijst naar het ontstaan ​​van de stad, die zich midden op de rivier ontwikkelde. In het Belgisch-Frans staat Lille bekend als der ijsel, wat “het eiland” betekent.

Source: dynamic-media-cdn.tripadvisor.com

Waarom Rijsel?

De stad Lille staat bekend als de “Culturele Hoofdstad” en is vanwege haar Vlaamse roots een populaire toeristische bestemming. De stad werd pas Frans in 1667 tijdens de verovering van de stad door Lodewijk XIV. In Lille en de omliggende buurten spreken de mensen natuurlijk Frans, maar ze hebben ook een dialect dat “Le Ch’ti” wordt genoemd, wat betekent “Ik ben het”. Uniek aan Lille is dat het aan de Franse kant van de grens ligt, maar de Amerikaanse blogger en inwoner van Lille Dana Wielgus vertelt ons waarom de noordelijke stad eigenlijk meer op België lijkt.

Source: s3-media0.fl.yelpcdn.com

De stad Rijsel

Lille is een stad in het noorden van Frankrijk op de grens met België. De stad heeft een rijk cultureel erfgoed en staat bekend om haar Vlaamse roots. De stad is ook de hoofdstad van de Franse regio Nord-Pas-de-Calais. De Belgen noemen Lille bij de Nederlandse naam Rijsel.

Related Articles

Back to top button