hoe laat komt de zon op

De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. De tijdsduur tussen zonsopgang en zonsondergang varieert afhankelijk van uw locatie op aarde en de tijd van het jaar. Over het algemeen komt de zon in de zomer eerder op en gaat later onder dan in de winter.

Source: i1.wp.com

De wetenschap

De zon komt niet echt op, het is een illusie die wordt veroorzaakt door de rotatie van de aarde. De zon lijkt op te komen omdat de aarde van west naar oost om haar as draait. Terwijl de aarde ronddraait, lijkt de zon op te komen in het oosten en onder te gaan in het westen.

Source: www.leeuwardencityofliterature.nl

Het effect van de seizoenen

Dit is wat ons onze seizoenen hier op aarde geeft.
Wanneer de noordpool naar de zon is gekanteld, ervaart het noordelijk halfrond de zomer en staat de zon elke dag lange tijd hoog aan de hemel. Deze kanteling heeft ook tot gevolg dat de dagen in de zomer langer zijn dan in de winter. Een voorbeeld van het effect is te zien bij zonsopgang en zonsondergang rond de zomer- en winterzonnewende – ongeveer 21 juni en 21 december. Hoewel de zon op deze tijden altijd 24 uur boven de horizon staat, komt ze zeven minuten voor 06.00 uur op. half mei en 20 minuten voor 06:00 uur eind oktober. Aan de evenaar worden deze effecten volledig verklaard door veranderingen in declinatie; maar als men weggaat van 0 graden noorderbreedte, worden ze steeds meer uitgesproken.

De tijden voor zonsopgang en zonsondergang in Frankrijk worden aanzienlijk beïnvloed door de hoge breedtegraad in de

Related Articles

Back to top button