deze mensaap was vroeger ook bekend als dwergchimpansee

De bonobo (Pan paniscus), voorheen bekend als de dwerg- of dwergchimpansee, is een met uitsterven bedreigde mensapen en een van de twee soorten die deel uitmaken van het geslacht Pan. Bonobo’s komen voor in de bossen van de Democratische Republiek Congo. Ze onderscheiden zich door hun relatief lange poten, roze lippen, donker gezicht en staartplukje. Bonobo’s werden pas in 1929 als aparte soort erkend.

Source: media.s-bol.com

Hoeveel soorten mensapen zijn er?

De bonobo, van oudsher ook wel de pygmee-chimpansee genoemd en minder vaak de dwergchimpansee of gracile chimpansee, is een met uitsterven bedreigde mensaap. chimpansee (Pan troglodytes). De bonobo komt voor in een gebied van 500.000 km2 in het Congobekken in de Democratische Republiek Congo, centraal Afrika. Hoewel het verspreidingsgebied van bonobo’s zich ooit tot ver buiten dit gebied uitstrekte, zijn ze nu beperkt tot ongeveer 10% van hun oorspronkelijke verspreidingsgebied, grotendeels als gevolg van de vernietiging van leefgebieden. Er leven naar schatting 29.500-50.000 individuen in het wild.

De familie Hylobatidae, de kleine apen, omvat vier geslachten en in totaal 20 soorten gibbon, waaronder de grote gibbon en de siamang, allemaal afkomstig uit Aziƫ. Kleinere apen zijn staartloos en

Source: www.tjarcoduinstra.nl

Welke mensaap is het meest verwant aan de mens?

Volgens een recent onderzoek door een onderzoeker van de George Washington University is een mensaap het nauwst verwant aan de mens als het gaat om spiersamenstelling.

De studie, gepubliceerd in het American Journal of Physical Anthropology, keek naar de spieren van verschillende soorten mensapen en ontdekte dat mensen nauwer aan hen verwant zijn dan eerder werd gedacht.

“Onze resultaten dagen de lang gekoesterde opvatting uit dat mensen gespierder zijn dan apen”, zegt hoofdauteur Christopher B. Ruff, PhD, hoogleraar antropologie aan GW’s Center for the Advanced Study of Hominid Paleobiology. “We ontdekten dat de spieren van mensen en apen eigenlijk behoorlijk op elkaar lijken.”

De bevindingen hebben implicaties voor ons begrip van de menselijke evolutie, evenals voor hoe we de spieren van andere dieren bestuderen.

“Dit onderzoek suggereert dat we moeten heroverwegen hoe we de evolutie van spierfunctie bij dieren bestuderen”, zei Dr. Ruff. “We moeten vooral meer opletten

Related Articles

Back to top button